Gå direkt till innehåll
- Det handlar inte bara om identitet och om att kunna prata med släktingar. Elever har nytta av modersmålsundervisning i alla ämnen eleverna läser i skolan, säger Sonja Stranne, samordnare för flerspråkighet som genomfört en studie i Ronneby.
- Det handlar inte bara om identitet och om att kunna prata med släktingar. Elever har nytta av modersmålsundervisning i alla ämnen eleverna läser i skolan, säger Sonja Stranne, samordnare för flerspråkighet som genomfört en studie i Ronneby.

Pressmeddelande -

Modersmålsundervisning höjer elevernas prestationer även i andra ämnen

Elever som studerar modersmål har högre meritvärden än de som inte studerar modersmål.
Det visar en undersökning som genomförts på elever i Ronneby kommun.

- All undervisning bygger på att man har ett språk i botten. De som får modersmålsundervisning får lära sig att utveckla ett skolspråk på sitt starkaste språk, sitt modersmål. Eleven får med sig tankestrategier som är direkt användbara när hen sen läser andra språk som svenska eller engelska, säger Sonja Stranne, samordnare för flerspråkighet.

Under vårterminen har hon sammanställt fakta för att se om man kan urskönja några effekter av elevernas modersmålsundervisning.

- Vi ser att det är viktigt att stärka sitt förstaspråk (modersmål). Gör man det hänger andra språk med. Eleven får med sig studieteknik, begreppsförståelse, förmågan att tänka abstrakt, att formulera sig, sammanfatta, argumentera och så vidare. När man väl fått de språkliga strategierna på ett språk kan man lära sig nästan hur många språk som helst, säger Sonja Stranne som menar att det handlar om att bygga en ”abstraktionsstege”.

- Som svenska som andraspråkslärare kan jag känna när en elevs modersmål inte räcker till att ”tänka med”. Har eleven inte förståelse på sitt starkaste språk blir det också svårt att förstå vad jag menar på svenska.

För Sonja Stranne har studien väckt ett djupare intresse för att utreda frågan vidare.

- Hur långt kan vi komma om vi erbjuder eleverna modersmålsundervisning inom förskoleklassen och vuxenutbildningen?

Om undersökningen

Elever i årskurs sex och nio som studerade modersmål jämfördes med jämngamla elever som var i behov av modersmål, men som ännu inte fått beviljat modersmål, och resultatet blev tydligt. De som läste modersmål och svenska hade ett meritvärde på 216,4 vilket kunde jämföras med motsvarande grupp som låg på ett genomsnittligt meritvärde på 190,2. Jämförde man gruppen som läste modersmål och svenska som andra språk låg meritvärdet på 145,9 för dem med modersmålsundervisning jämfört med 125,4 för dem utan.

Faktaruta:

  • Av alla flerspråkiga elever i Ronneby kommun läser ca 650 modersmål, ca 50 elever står i kö för att påbörja modersmålsundervisning.
  • I kommunen finns undervisning på 19 olika modersmål.
  • 68 procent av dem som läser modersmål i Ronneby läser arabiska.
  • Fler pojkar än flickor läser modersmål.

För mer information kontakta:

Sonja Stranne, sonja.stranne@edu.ronneby.se, telefon: 073-4123261

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner


    Ronneby kommun har cirka 29.400 invånare och ligger attraktivt mellan hav och skog. Vi har bra kommunikationer med bil, tåg och flyg.

    Relaterat innehåll