Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ny möjlighet till efterfrågad kompetens för Blekinge

Det är stor brist på utbildade arbetsterapeuter i Blekinge, precis som i stora delar av landet. Nu ser man dock en ljusning i och med att Ronneby Kunskapskälla startar upp ett samarbete med Jönköping University gällande att erbjuda arbetsterapeutprogrammet i Ronneby.

2023-11-20. Utbildningen sker i decentraliserad form där studenterna tillhör en studiegrupp lokalt och undervisningen livesänds till Ronneby Kunskapskällas lokaler. Här har utbildning bedrivits på det här sättet under lång tid och det är tydligt att det fungerar bra. ”Det är ett väldigt bra sätt att tillgängliggöra högre utbildning för personer som tillexempel inte vill eller har möjlighet att flytta eller pendla till en utbildningsort.” säger Åsa Direnius, verksamhetsutvecklare på Ronneby Kunskapskälla.

Verksamheterna i länets kommuner och hos Region Blekinge som anställer arbetsterapeuter har svårt att kunna rekrytera till lediga tjänster och har fått organisera arbetet på nya sätt för att klara av uppgifterna med färre arbetsterapeuter än vad som egentligen behövs.

”Den här utbildningssatsningen är vi väldigt positiva till och vi hoppas att det gör att fler upptäcker vilket roligt och givande yrke arbetsterapeut är” säger Marcus Bencker, verksamhetschef på Rehabkliniken på Region Blekinge som varit delaktig i dialogerna inför att starta upp utbildningen.

Första utbildningsstarten blir vid terminsstart hösten 2024 och nu pågår planering och förberedelser för fullt. Det kommer finnas 8-10 utbildningsplatser på campus i Ronneby.

”Antalet platser på utbildningen är satt utifrån så många studenter vi ser att verksamheterna i Blekinge kan ta emot under deras verksamhetsförlagda utbildning, VFU, som är den praktik som ingår i programmet.” berättar Eva Edström, programansvarig för Arbetsterapeutprogrammet på Jönköping University.

”Vi är väldigt glada att kunna anta studenter i Ronneby och Blekinge, vi tror mycket på det här samarbetet” fortsätter Eva Edström.

Ronneby Kunskapskälla har sedan tidigare samarbete med Linköpings universitet när det gäller lärarutbildningar. Just nu är förskollärarprogrammet igång och nästa steg i det samarbetet planeras bli utbildning till grundlärare i fritidshem. Förutom lärarutbildningar finns det flera andra utbildningar som man hoppas kunna erbjuda i framtiden.

”Vi har länge arbetat med att få en socionomutbildning på plats här på vårt campus, det är ett av våra prioriterade mål. Även bibliotekarieprogrammet jobbar vi med. Hela tiden utgår vi från vad som gynnar Blekinge och hur vi kan bidra till att få fler att stanna i länet och att välja branscher där det behövs mer utbildad arbetskraft.” berättar Åsa Direnius.

Ansökningsperioden till arbetsterapeutprogrammet på Jönköping University med utbildningsort Ronneby öppnar 15 mars 2024 och ansökan görs via antagning.se.

Kontaktuppgifter

Åsa Direnius, verksamhetsutvecklare
Ronneby Kunskapskälla
Utbildningsförvaltningen
Ronneby kommun
Soft Center
372 25 Ronneby
Besöksadress: Fridhemsvägen 19

E-post: asa.direnius@edu.ronneby.se
Telefon: 0457-61 88 02
Växel: 0457-61 80 00
www.ronneby.se/kunskapskallan

Eva Edström, programansvarig
Hälsohögskolan
Jönköping University

E-post: eva.edstrom@ju.se
Telefon: 036-101262
Växel: 036-101000
Arbetsterapeut - Studera - Jönköping University (ju.se)

Ämnen

Kategorier

Regioner


Ronneby kommun har cirka 29.400 invånare och ligger attraktivt mellan hav och skog. Vi har bra kommunikationer med bil, tåg och flyg.