Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Positiv betygsutveckling i Ronneby står sig även i nationell jämförelse

2023-09-28. Skolverket presenterade idag de nationella siffrorna för betygen i årskurs 9. Den positiva utvecklingen för de kommunala skolorna i Ronneby, som meddelades i juni, står sig även i den nationella jämförelsen. 57, 7 % av eleverna lämnar årskurs 9 med betyg i alla ämnen. Det är två procentenheten mer än läsåret 2021/2022.

-Vi ser det positiva trendbrottet även när vi jämför våra resultat med riket. I jämförelse med övriga kommunala huvudmän visar statistiken t o m en lätt nedåtgående trend i riket där 71,1 % lämnar grundskolan med betyg i alla ämnen, vilket är 0,8 procentenheter mindre än i fjol. Medan vi i Ronneby har en ökning med två procentenheter, säger Charlotte Kansikas, verksamhetschef grundskolan.

Även jämförelsen med övriga kommuner i Blekinge bekräftar den nedåtgående trenden utanför Ronneby kommun, där kommunala skolor i Karlskrona, Karlshamn, Olofström och Sölvesborg backar lätt i jämförelse med fjolåret. Lägger vi till antal elever som under lovskolan kunde komplettera sina betyg, fyra elever, så blir utvecklingen i Ronneby ännu tydligare. Lovskolans resultat ingår tyvärr inte i Skolverkets nationella statistik.

-Just nu är vi väldigt stolta att vi kan se de första resultaten av vårt långsiktiga arbete där alla jobbar tillsammans - lärare, rektor, vårdnadshavare och elev. Men som jag har sagt tidigare är vi långt ifrån nöjda. Vi kommer att fortsätta på den inslagna vägen för att fler elever ska få fullständiga betyg, säger Charlotte Kansikas.

Skolverket lyfter i sin sammanställning även fram en jämförelse av betygen i årskurs 9 och 6. I riket hade hälften (50,8 procent) av de elever som fått betyg F i matematik i årskurs 6 vårterminen 2020 även fått F som slutbetyg i matematik i årskurs 9 vårterminen 2023.

-Mot denna bakgrund är vårt prioriterade arbete med tidiga insatser med fokus på läsa, skriva och räkna ännu mer betydelsefull. Vi behöver lägga en stabil grund från dag ett för att eleverna ska kunna prestera och utvecklas under hela skoltiden och genom livet, säger Charlotte Kansikas.

Bakgrund & förtydligande

De preliminära siffrorna visade en ökning med fyra procentenheter för samtliga kommunala skolor i Ronneby, medan de nationella siffrorna visar på en ökning med två procentenheter. En av anledningar till denna skillnad är att det i den nationella statistiken saknas uppgifter om elever som uppnått betyg i alla ämnen under lovskolan, vilket i år var ytterligare fyra elever i Ronneby kommun.

Om skolverkets rapport

Skolverket sammanställer årligen slutbetygen i årskurs 9 i en nationell rapport. Denna finns tillgänglig på skolverkets hemsida. I rapporten finns flera olika mått, bl. a. betyg i alla ämnen, behörighet till yrkesprogram och behörighet till högskoleförberedande program. Ovan jämförs siffrorna för måttet "betyg i alla ämnen".

Kontakt:

Charlotte Kansikas, verksamhetschef grundskolan
Telefon: 0457-61 83 45
E-post: charlotte.kansikas@edu.ronneby.se


Ämnen

Regioner


Ronneby kommun har cirka 29.400 invånare och ligger attraktivt mellan hav och skog. Vi har bra kommunikationer med bil, tåg och flyg.

Relaterat innehåll