Gå direkt till innehåll
Hanna Hermansen, projektsamordnare för Hälsa skola jobb, ser att eleverna fått en unik chans att växa och utvecklas under skoltid.
Hanna Hermansen, projektsamordnare för Hälsa skola jobb, ser att eleverna fått en unik chans att växa och utvecklas under skoltid.

Pressmeddelande -

Pressinbjudan - 99 gymnasieelever i Blekinge genomgår en unik hälso- och ledarskapsutbildning. Nu ska de aktivera barn i skolorna.

Under skoltid utbildar de sig till ledare och får dessutom medverka i ett gediget träningsprogram, helt individanpassat. 99 elever på olika gymnasieskolor i Blekinge har under året fått ta del av en specialsatsning. Denna vecka genomför några av dem sitt slutprov, genom att leda låg- och mellanstadieelever genom ett gympapass.

Press och media är varmt välkomna att medverka vid dessa tillfällen.

- Satsningen ska vara en ögonöppnare inför framtiden och livet efter skolan. För att kunna få ett arbete måste du inte bara kunna leda dig själv, utan också vara lyhörd för andras förutsättningar, men samtidigt våga leda andra. Du måste ta initiativ, kunna säga ifrån och ta beslut. Genom att träna ledarskapsförmågor inom idrottsaktiviteter och samtidigt lära sig mer om kost och motion, men även få inblick i arbetslivet ger vi eleverna en chans att växa i en trygg miljö, säger Hanna Hermansen, projektsamordnare för Hälsa skola jobb.

    Insats av BIU
    Insatsen är en del av Blekinge integrations- och utbildningscenter, BIUs, senaste stora EU-finansierade projekt. Den sker i samverkan med Riksidrottsförbundet och dess studieförbund (RF-SISU) och i samverkan med de olika gymnasieskolornas introduktionsprogram.

    Ledarskap och arbetsmarknadskunskap
    Eleverna som medverkar går på Väggaskolan i Karlshamn, Nordenbergsskolan i Olofström samt på Gymnasieskolan Knut Hahn. Under tre månader har de regelbundet träffat sina mentorer, tränare och klasskamrater. De har tränat tillsammans, de har utbildats i ett ledarskapsprogram, de har besökt olika idrottsföreningar, satt sig in i sin hälsa och sina kostvanor och tagit del av arbetsmarknadskunskap. Inledande och avslutande har de även gjort en Body scanning (”invägning och utvägning”) där de får reda på allt från deras muskelmassa till att mäta sin kondition, före och efter avslutat program.

    Slutprov med barn i olika skolor
    Under denna vecka (v50) är flera av eleverna i slutet av sin utbildning. De ska då genomföra en slutuppgift som går ut på att leda en grupp barn/yngre ungdomar genom ett träningspass de själva lagt upp. Under veckan sker flera slutuppgifter på olika låg- och mellanstadieskolor eller fritidshem i Blekinge.

    • Den 11, 12, 13, 14 december, kl 14.00-14.30 är de i Ronneby på Fredriksbergsskolans fritids, gympasalen.
    • Den 20 december besöker de Olofström, Vilboksskolan, kl. 9.05-9.45 (åk2) , 9.55-10.45 (åk4), 10.55-11.45 (åk4).

    Press är varmt välkomna att besöka oss när vi träffar och tränar med barnen.

    För mer info: Hanna Hermansen, Projektsamordnare för EMIN/BIUs insats Hälsa Skola Jobb. Mail: hanna.hermansen@edu.ronneby.se, mobil: 0721-72 85 47

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner