Gå direkt till innehåll
Krisberedskapsveckan är en årligt återkommande kampanjvecka som sätter fokus på samhällsskydd och beredskap.
Krisberedskapsveckan är en årligt återkommande kampanjvecka som sätter fokus på samhällsskydd och beredskap.

Pressmeddelande -

Pressinbjudan - Krisberedskapsveckan i Ronneby

Med anledning av krisberedskapsveckan kommer arbetsutskottet till Ronneby kommunstyrelse att få information om den enskildes ansvar vid en kris. Den så kallade 72-timmars regeln - vad är lämpligt att ha hemma inför exempelvis ett stort och långvarigt elavbrott.

Informationen ges av Civilförsvarsförbundets instruktör Lina Thelander- Månsson.

Press är välkommen att träffa Lina före föredragningen

Måndagen den 28:e maj
Kl. 10:45
Centralhallen, Stadshuset Ronneby

Press bjuds även in att vara med under informationen till KSau
Kl. 11.00-12.00
Kallingesalen, Stadshuset Ronneby

Informationsspridning på hemsida och i social media

Ronneby kommun kommer under krisberedskapsveckan att köra en kampanj på hemsidan och i social media med tips om hur man som privatperson kan säkerställa att man har vatten, värme, livsmedel och kommunikation så att man klarar 72-timmarsregeln och en oväntad samhällsstörning på ett bra sätt.

”I Ronneby är de mest sannolika samhällsstörningarna att vi drabbas av torka, översvämningar och el-avbrott. I och med samhällets utveckling med hög servicegrad och tillgänglighet har vi tappat mycket av den baskunskap om vad som är bra att ha, om i fall att, som fanns i så gott som varje hushåll förr i tiden. Den kunskapen vill vi återinföra och öka den enskildes förmåga att klara sig väl.”

- Anders Engblom, säkerhetsansvarig Ronneby kommun

Utskick till alla hushåll från MSB

I anslutning till kampanjen 2018 kommer MSB tillsammans med bland andra Försvarsmakten, Sveriges Kommuner och Landsting, de frivilliga försvarsorganisationerna och länsstyrelserna att skicka ut ett tryckt informationsmaterial om kriser, höjd beredskap och påverkanskampanjer till alla hushåll i landet. Bakgrunden till utskicket är ett regeringsuppdrag som förstärker och utvecklar det arbete som MSB redan gör för att öka riskmedvetenheten och kunskapen hos befolkningen om bland annat hemberedskap. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kontaktuppgifter

Anders Engblom
Säkerhetsansvarig/Kommunstrateg

anders.engblom@ronneby.se
0457- 61 81 57

Ämnen

Regioner


Ronneby kommun har cirka 29 600 invånare och ligger attraktivt mellan hav och skog. Vi har bra kommunikationer med bil, tåg och flyg.