Pressmeddelande -
Pressinbjudan - Kurs i Ronnebys lokalhistoria - ett samarbete mellan Gymnasieskolan Knut hahn, Kallvattenkuren och Lunds Universitet.
Gymnasieskolan Knut Hahn startar kurs i Ronnebys lokalhistoria i samarbete med Kallvattenkuren och Lunds Universitet.
Välkommen till pressträff
Datum: 17/2
Tid: kl 10.00
Plats: samling vid kyrkstallarna mittemot Hjortsberga kyrka
Medverkande:
Karin Fast, lärare
Isolde Svanberg, Rebecca Petersson, elever
Siiri Irskog, Kallvattenkuren, Ronneby Kommun
Björn Nilsson, Institutionen för Arkeologi och antikens historia Lunds universitet
....
Nu till hösten kommer Gymnasieskolan Knut Hansskolan erbjuda en kurs i Ronnebys lokalhistoria. Kursen som genomförs i samarbeten med Kallvattenkuren och Lunds universitet, ger insikt i den oerhört långa och rika historia som utspelat sig i Ronneby med omgivning. Kursen kommer att varva teori med praktik. Minst fyra heldagsexkursioner är tänkta att genomföras för att på så vis låta eleverna komma rakt in i historien men också på djupet förstå vilka bakomliggande händelser som format såväl själva staden som landsbygden i mellersta Blekinge.
Eleverna kommer inte endast läsa om exempelvis järnåldern och ”guldgubbarna” som hittades i Vång, utan även få prova att vara arkeologer och delta i utgrävningen på boplatsen Västra Vång tillsammans med arkeologer från Lunds universitet och Blekinge museum. Vi kommer även att besöka forskningsinstitutioner på Lunds universitet och Landsarkivet i Lund.
En viktig del av utbildningen sker genom exkursioner och besök av betydelsefulla kulturhistoriska platser, däribland exempelvis Brunnsområdet och Karön, vilka spelat stor roll i framväxten av 1900-talets stadsbild.
Vi följer stadens vindlande utveckling från stenålderns långa och rika historia i skydd av åns krökar, via medeltidens handelsstad, Ronneby blodbad, nya blomstringstider, indragna stadsrättigheter och brunnsepokens uppgång fram till 1900-talets industrialism.
Exempel på fördjupningsområden
- Järnålderns spår från Vång i norr till Hjortahammar i söder
- Gripshunden, ett av världens bäst bevarade 1400-talsvrak
- Ronneby blodbad
- Anläggandet av först Karlshamn och sedan Karlskrona och dess påverkan på Ronneby
- Brunnsepoken
- 1800- och 1900-talets industrialism
- Grunder i släktforskning
- Filma exkursionerna och på det sättet göra en “dokumentär” om Ronnebys historia
- Ge förslag och idéer kring utformningen av det nya stadsmuseet
Kontaktperson
Emilia Jirle
emilia.jirle@edu.ronneby.se
0457-618364
Ämnen
Regioner
Ronneby kommun har cirka 29 900 invånare och ligger attraktivt mellan hav och skog. Vi har bra kommunikationer med bil, tåg och flyg.