Gå direkt till innehåll
Marigona Qorri och Tanja Vieruaho arbetar i Ronneby kommuns covid-19 team
Marigona Qorri och Tanja Vieruaho arbetar i Ronneby kommuns covid-19 team

Pressmeddelande -

Ronneby kommuns covid-19 team är aktiverad

2020-06-10. Tanja Vieruaho och Marigona Qorri tar på sig skyddsutrustningen innan de går in till en brukare som är bekräftad med covid-19 och så tar de av sig utrustningen innan de lämnar hemmet. Det gör de flera gånger varje dag. De gör det för att skydda sig själva och för att skydda oss andra.

– Jag trodde nog att det skulle ta ännu längre tid att ta på och av sig utrustningen. Men vi har fått bra information redan innan vi började arbeta med brukare som är bekräftad smittade i covid-19. Tack vare bra utbildning och lyhört ledarskap känner jag mig trygg i mitt arbete, säger Tanja Vieruaho som ingår i Ronneby kommuns speciella covid-19 team.

Ronneby kommun arbetar sedan mer än två månader tillbaka med förebyggande insatser för att undvika smittspridning på kommunens boenden och inom hemtjänsten samt för att skydda äldre och andra riskgrupper. All personal har fått fördjupad utbildning inom basal hygien som anses vara den viktigaste kunskapen för att minska smittspridningen. Dessutom har kommunen bildat ett covid-19 team med undersköterskor, sjuksköterskor, rehabpersonal och enhetschef som frivilligt tagit på sig uppgiften att ta hand om äldre som är bekräftad smittade i covid-19. De har fått särskild utbildning med fokus på smittskydd.

– Som de flesta säkert redan vet har vi två bekräftade fall av covid-19 inom vård- och omsorgsförvaltningen i Ronneby kommun. Det är inte oväntat att även brukare inom våra verksamheter är drabbade. Det som dock kom oväntat för mig är att våra kollegor inom covid-19 teamet behandlas illa. Det är inte ok. Jag vill beskriva kollegorna inom covid-19 teamet som våra främsta experter inom området. De förtjänar vår respekt, säger tf förvaltningschefen för vård- och omsorgsförvaltningen Carina Ringtun.

Kommunens speciella covid-19 team aktiverades när det i förra veckan bekräftades att två brukare är smittade i covid-19. Inom bara en dryg timme var teamet redo att ta hand om brukarna som kom tillbaka från sjukhuset.

– Vi förstår att det finns en stor oro, det är mycket vi inte vet om denna nya och lömska sjukdom. Men vi vill nog att du ska veta att du inte blir smittad när du möter oss på stan. Vi är vana vid hantera olika typer av smittor och vi är kunniga i att skydda oss och andra från smittor – oavsett om det är magsjuka eller covid-19. När vi har tagit av oss skyddskläderna på rätt sätt så är det inte farligt att möta oss, säger undersköterskan Marigona Qorri.

Den enskild viktigaste insatsen för att minska smittspridningen är att den basala hygienen. Det är A och O. En annan framgångsfaktor är att så långt som möjligt bedriva kohortvård, d v s att vårdpersonal som arbetar med den smittade inte arbetar med andra brukare - både vid misstanke om smitta och bekräftad smitta. Dessutom är det viktigt att använda skyddsutrustningen rätt och vid rätt tillfälle.

Vid misstanke om smitta och bekräftad smitta gäller även i Ronneby kommun full skyddsutrustning. Numera gäller även att visir ska användas vid vårdmoment som innebär att du arbetar nära brukarens ansikte, oavsett misstanke om covid-19.

– Vi har skyddsutrustning till våra verksamheter inom vård och omsorg. Det är där den ska användas för att göra nytta. Det krävs en del övning och kunskap för att använda det på rätt sätt, säger enhetschefen Niklas Hörsing.

Läs mer om Ronneby kommuns arbete med coronaviruset på www.ronneby.se/corona - där finns även information om aktuella tjänster som behövs inom vård och omsorg i kommunen. Läs mer på www.ronneby.se/jobb


Kontakt

Niklas Hörsing
Enhetschef Vård- & omsorgsförvaltningen

Tel: 0457-61 77 09
E-post: niklas.horsing@ronneby.se

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Ronneby kommun har cirka 29 900 invånare och ligger attraktivt mellan hav och skog. Vi har bra kommunikationer med bil, tåg och flyg.

Relaterat innehåll

Äkta makarna Birgitta Och Claes Lagerlund vid mötesbänken med plexiglasskiva utanför vård- och omsorgsboendet Ålycke i Johannishus

​Viktigt att hålla kontakten trots besöksförbud

Samtidigt som regeringen i mitten av juni förlängde besöksförbudet på alla Sveriges äldreboenden uppmanade man anhöriga att fortsätta hålla kontakten. I Ronneby kommun har man flera möjligheter att mötas – fysiskt och digitalt.