Pressmeddelande -
Tillströmning av ukrainare väntas. BIU är beredda att ta emot från hela landet.
Nya regler i Massflyktsdirektiivet har blivit gällande mitt under försommaren, men få kommuner har hunnit förbereda sig. Nu riskerar insatserna ukrainarna har rätt till att hamna i långbänk.
Den 13:e juni meddelade Europeiska unionens råd att det tillfälliga skyddet för ukrainska medborgare som flytt kriget och kommit till Sverige kommer att förlängas. Det innebär att personer som har uppehållstillstånd med tillfälligt skydd sedan två år tillbaka nu kan folkbokföra sig i Sverige. I samband med detta har de rätt till olika etableringsinsatser för att snabbare komma in i det svenska samhället. Men risken finns att få kommuner har förberett sig.
- I samband med att de folkbokför sig kickar en hel del rutiner och rättigheter in direkt. Att få etableringsinsatser är en rättighet och den ska ske skyndsamt. Att börja en utbildning med samhällsorientering är en jätteviktig del i etableringen och den insatsen ska in så snart individen har påbörjat sin etableringsplan. Men här finns en risk att många kommuner inte klarar av detta, säger Henrik Lövgren, chef för Blekinge integrations- och utbildningscenter.
På BIU har man dock inväntat de nya reglerna och förberett sig på att trycket på samhällsorienterings-platser kommer att öka.
- Runt 50 000 flyktingar har kommit till Sverige från Ukraina efter Rysslands invasion och fullskaliga krig. Exakt hur många av dem som nu berörs av de nya reglerna vet jag inte, men det kommer att vara flera tiotals tusen som kommer att vara i behov av samhällsorientering på sitt modersmål, säger Henrik Lövgren och berättar att detta kan vara svårt att ta höjd inför, inte minst för små kommuner runt om i landet.
- Många kommuner kommer att ha svårt att mitt i sommaren både ta fram kvalitativt undervisningsmaterial och hitta kompetent personal som kan hålla i undervisningen och som dessutom talar ukrainska. Vi har däremot kapaciteten och kompetensen och eftersom vi kör med fjärrundervisning kan vi ta emot deltagare från hela landet till hösten, säger Henrik Lövgren och betonar att det är viktigt att kommunerna agerar snabbt.
- Vi vet att vi sparar mycket tid på att snabbt engagera oss i de nyanlända som är här. Att ge dem rätt information och möjlighet till dialog tidigt gör att de har kvar sin motivation och därmed är mer mottagliga att lära sig det nya landets seder, regler och snabbare kan ta steget ut i arbetslivet.
- Vi kan ta emot ukrainska deltagare och även tillhandahålla undervisning på kvällar och helger till hösten.
För mer info: Henrik Lövgren, chef på BIU, henrik.lovgren@edu.ronneby.se, tel: 073 317 03 00
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
På Blekinge integrations- och utbildningscenter, BIU, pågår flera olika integrationsprojekt som alla bottnar i att stärka individer i att förstå, hantera och komma in i de svenska samhällssystemen. Målet är att fler nyanlända snabbare ska få rätt förutsättningar för att bli en del av samhället.
I dagsläget arbetar ca 50 personer på BIU. Tillsammans behärskar personalen fler än 25 olika språk. BIU tillhandahåller många digitala insatser. BIU arbetar över hela Sverige. BIU startade som ett, till stora delar EU-finansierat projekt (finansierat av Asyl-, migrations- och integrationsfonden, AMIF, och Ronneby kommun.) Tanken är att BIU i en framtid ska vara självfinansierat genom att kommuner och myndigheter i hela Sverige använder tjänsterna som finns och kommer att knytas till organisationen.