Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ronnebyborna känner sig tryggare

2020-12-14. Polisens årliga trygghetsmätning visar att Ronnebyborna känner sig tryggare och att oron för att utsättas för brott minskar.

Resultaten bygger helt på hur deltagarna i undersökningen själva anger att de upplever situationen i Ronneby och det visar att Ronnebyborna upplever att situationen i Ronneby har blivit bättre.

– Det är tydligt att det arbete vi gör i Ronneby ger resultat, säger Magnus Bergman som är chef för lokalpolisområde Karlskrona där Ronneby kommun ingår. Vi arbetar aktivt på plats i Ronneby både ute i samhället och tillsammans med kommunen för att långsiktigt öka tryggheten.

Ronneby kommun och polisen tar bland annat fram en gemensam lägesbild vecka för vecka för att snabbt kunna agera förebyggande där det behöva.

– Vi har länge och systematiskt jobbat med trygghetsskapande insatser i hela kommunen. Jag vill påstå att årets resultat är ett kvitto på vårt gemensamma arbete, säger ordförande i lokala BRÅ Kenneth Michaelsson.

Trygghetsskapande arbete i Ronneby kommun

Det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i Ronneby sker i nära samverkan mellan polisen, olika kommunala verksamheter, fastighetsägare och andra lokala intresseföreningar.

Arbete sker enligt en metod som heter ”Effektiv samordning för trygghet” (EST). Bland annat redovisas regelbundet en gemensam lägesbild, fakta och berätta om det som sker.

Om trygghetsmätningen

Sedan slutet av 1990-talet genomförs lokala trygghetsundersökningar. Undersökningarna riktar sig till allmänheten och fångar den lokala problembilden då enkäten ställer frågor kring vilka problem den boende uppfattar i sitt bostadsområde.

Detta kan exempelvis röra utemiljön, egen utsatthet för brott, respondentens allmänna oro för brott, hens mer konkreta känsla av otrygghet inkluderat konsekvenser av detta samt en bedömning av polisens engagemang i bostadsområdena. Resultatet ligger till grund för Polisens och kommunens arbete med både akuta problem och långsiktiga brottsförebyggande åtgärder

Nästan 1 500 slumpvist utvalda Ronnebybor fick under hösten möjlighet att delta i trygghetsmätningen och 64 procent av dem svarade. I mätningen svarar deltagarna bland annat på om de utsatts för brott och om de känner sig trygga.

Mer information om Polisens arbete finns på www.polisen.se

Mer information om resultatet av årets trygghetsmätning och Ronneby kommuns och polisens trygghetsskapande arbete finns här

Ämnen

Regioner


Ronneby kommun har cirka 29 900 invånare och ligger attraktivt mellan hav och skog. Vi har bra kommunikationer med bil, tåg och flyg.

Relaterat innehåll

Tillsammans för ett tryggare Ronneby - februari

I den fjärde nyheten under rubriken Tillsammans för ett tryggare Ronneby sammanfattar Ronneby kommun läget för januari och februari 2021 och belyser problematiken med ungdomssamlingar på centrala platser i Ronneby och Kallinge.

Heatmap över centrala Ronneby med inritad sträckning av fjolårets trygghetsvandring. Ronneby kommun.

Tillsammans för ett tryggare Ronneby - mars/april 2021

I den femte nyheten under rubriken "Tillsammans för ett tryggare Ronneby" sammanfattas läget för mars och april. Dessutom presenteras iakttagelserna och åtgärderna från fjolårets trygghetsvandring i centrala Ronneby.