Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Tillsammans för ett tryggare Ronneby - februari

Lägesbild januari/februari 2021
Den positiva trenden med färre rapporterade händelser håller i sig även under andra halvan av januari och februari. Läget i stora delar av Ronneby kommun bedöms som grönt i den fyrgradiga skalan från grönt, gult, orange till rött. Dock klassas centrala Ronneby och Kallinge fortfarande som gult. Det som sticker ut i dessa områden är att det den senaste tiden har samlats ungdomar på olika centrala platser i Ronneby och Kallinge.

Vad gör polisen och kommunen?
Både Polisen och Ronneby kommun, t.ex. fritidsledare och fältverksamheten inom socialtjänsten, arbetar på olika sätt med ungdomarna som samlas.

Polisen har gjort extra kontroller där ungdomarna samlas för att prata med dem och om det är nödvändigt ingripa på olika sätt, till exempel genom att avvisa ungdomarna från platsen. I några fall har man misstänkt att ungdomarna har varit påverkade och då har de tagits med för att visiteras eller köras hem till föräldrarna.

Polisen för också en dialog för med olika samverkanspartners för att hitta långsiktiga lösningar på problemet.

Där har arbetet som Ronneby kommuns förebyggande team gör en viktig del. Förebyggande teamet är på plats vid de olika ungdomssamlingarna varje vecka. Fokus är att se till att ungdomarna mår bra och att samtala med dem för att lära känna dem och förstå deras situation.

I rådande pandemi är det svårt för ungdomar att umgås och det finns inte alltid mötesplatser att tillgå. Ett resultat blir att ungdomar och unga vuxna skapar sina egna. Förebyggande teamet har inte befogenheter att avhysa någon, men samtalar kontinuerligt med ungdomarna om bl. a nedskräpning, rökning och covid-19 restriktioner. Fältarna agerar självklart om man ser att ungdomar utgör en fara för sig själva eller andra.

Vad kan jag göra?
Som förälder till ungdomar har du en viktig roll. Prata med ungdomarna och var nyfiken på vilka de umgås med och vart de träffar sina vänner. Du kan även förstärka vikten av att umgås på sätt som inte innebär nedskräpningar och att covid-19 restriktioner följs.

Tips för att få igång samtal hittar du bland annat här:

Kontakt

Bibbi Rönnlund
Samordnare brottsförebyggande verksamhet

Tel: 0457-61 89 66
E-post: bibbi.ronnlund@ronneby.se

Ämnen

Regioner


Ronneby kommun har cirka 29.400 invånare och ligger attraktivt mellan hav och skog. Vi har bra kommunikationer med bil, tåg och flyg.

Relaterat innehåll

Tillsammans för ett tryggare Ronneby - januari 2021

I den tredje nyheten under rubriken Tillsammans för ett tryggare Ronneby sammanfattar Ronneby kommun läget för december och januari och belyser problematiken kring buskörningar som rapporteras återkommande från alla kommundelar.

Ronnebyborna känner sig tryggare

Polisens årliga trygghetsmätning visar att Ronnebyborna känner sig tryggare och att oron för att utsättas för brott minskar.

Bild: polisen

Tillsammans för ett tryggare Ronneby - november 2020

2020-11-25. Redan under våren 2019 förstärktes samarbetet mellan Ronneby kommun och polisen när EST-modellen (Effektiv samordning för trygghet) infördes. Sedan januari 2020 sammanställs en veckovis lägesbild där konkreta otrygghetsskapande händelser från offentliga platser runt om i kommunen rapporteras. Lägesbilden analyseras varje vecka av alla inblandade parter; bostadsbolagen, polisen och Ronn

Aktuellt om Ronneby kommuns trygghetsskapande arbete

Ronneby kommun arbetar med både kortfristiga och långsiktiga insatser för att öka tryggheten i offentliga miljöer. På kort sikt sätts exempelvis väktare in i större utsträckning än tidigare och på längre sikt byggs arbetet med EST-metoden ut där veckovisa lägesbilder arbetas fram med hjälp av lokala rapportörer.

Heatmap över centrala Ronneby med inritad sträckning av fjolårets trygghetsvandring. Ronneby kommun.

Tillsammans för ett tryggare Ronneby - mars/april 2021

I den femte nyheten under rubriken "Tillsammans för ett tryggare Ronneby" sammanfattas läget för mars och april. Dessutom presenteras iakttagelserna och åtgärderna från fjolårets trygghetsvandring i centrala Ronneby.

Tillsammans för ett tryggare Ronneby - maj/juni

Tillsammans för ett tryggare Ronneby - maj/juni

I den sjätte nyheten under rubriken "Tillsammans för ett tryggare Ronneby" sammanfattas läget för maj och juni i Ronneby kommun med tips till allmänheten och företagare för hur man kan skydda sig mot stölder och inbrott.

En av platserna med kameraövervakning och väktarrondering - Resecentrum i Ronneby upplevdes tryggare under sommaren 2021

Tillsammans för ett tryggare Ronneby - juli/augusti

Under sommarveckorna har rapporteringen gått ner något, vilket speglar även polisens bedömning att sommaren varit jämförelsevis lugn. Ronneby kommun och polisen har arbetat med trygghetsskapande insatser med hjälp av patrullerande väktare och kameraövervakning på flera platser i kommunen. Båda har enligt en preliminär bedömning bidragit till en större trygghetskänsla i kommunen.

Tillsammans för ett tryggare Ronneby - september & oktober

Tillsammans för ett tryggare Ronneby - september & oktober

Under september och oktober har det rapporterats olika typer av stölder, inbrott eller skadegörelser i det gemensamma EST-arbetet. Situationen är inte unik för Ronneby kommun. Den här typen av händelser rapporteras i hela länet. Jämfört med Blekinges övriga kommuner ligger Ronneby något lägre i antal anmälda brott per invånare.